Uczniowie klasy 2 naszej szkoły wzięli udział w zajęciach kulinarnych,
podczas których nauczyli się przygotowywać smaczną i zdrową sałatkę.
Zajęcia rozpoczęły się od przypomnienia zasad higieny i bezpieczeństwa podczas pracy w kuchni. Dzieci dowiedziały się, jak poprawnie myć ręce, jak używać noża i innych narzędzi kuchennych oraz jak zachować ostrożność podczas gotowania.
Następnie uczniowie przystąpili do przygotowywania potrawy. W tym roku tematem zajęć były sałatki warzywne. Dzieci dowiedziały się, jak wybrać odpowiednie warzywa, jak je obrać i pokroić, a także jak je doprawić.
Młodzi kucharze z dużym zaangażowaniem przystąpili do pracy. Obierali, kroili, mieszali i doprawiali warzywa, tworząc piękne i smaczne sałatki.
Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.
Zgodnie z opinią pracowników szkoły, uczniowie klasy 2 zdali test na kulinarnych pomocników. Bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem prostych potraw, a ich pomoc będzie nieoceniona podczas świątecznego gotowania.
Zajęcia kulinarne to doskonały sposób na nauczenie dzieci zasad zdrowego odżywiania. Dzieci poznają nowe smaki i składniki, a także uczą się, jak samodzielnie przygotować zdrowe i smaczne posiłki.